Expositie Pieter Janz. Saenredam

Expositie

Met dank aan de fantastische samenwerking van de vele vrijwilligers van Cultureel Raadhuis Assendelft die een enorme hoeveelheid afbeeldingen en verhalen hebben verzameld over het leven en werk van Pieter Jansz Saenredam 1597 1665 hebben wij de expositie vorm mogen geven in opmaak en beeld.

 

Floor Ouwehand

Lion Charmant

Kaart als tijdsbeeld

De kaart uit omstreeks 1572 geeft een beeld van het Noord-Holland waarin Pieter Janz. Saenredam is opgegroeid. Door de kaart in zwart/wit als achtergrond te gebruiken bij de opmaak van de panelen van 100x200 cm kwamen tekst en afbeelding en locatie optimaal tot hun recht

 

Print op formaat

De combinatie van print op groot formaat het perspectief en de belichting vanuit de binnenkant van de lijst, maakte het alsof je de kerk werd ingezogen.

De grafsteen op de afbeelding onder is een replica van de nog aanwezige steen die in de Hervormde Kerk ligt. De bestaande dekplaat was niet te tillen. Op het schilderij is dezelfde tekst te lezen van de steen. Echter de schilder heeft waarschijnlijk om wille van het perspectief de vrijheid genomen om de tekst in een andere volgorde te plaatsen dan het orgineel!

In opdracht gemaakt

Een expositie voor de Culturele Commissie Raadhuis Assendelft.

Kaart, vormgeving en print kwamen in deze opdracht allemaal bij elkaar, waarbij de nadruk dit keer niet lag op de kaart. De kaart uit 1572 in het project speelde op de achtergrond een constante rol, maar was niet het thema.

 

Opdracht

Vormgeven aan de expositie met behulp van de verzamelde afbeeldingen en teksten over het werk en leven van één van de belangrijkste architectuur schilders Pieter Janz.Saenredam 1597-1665. Dit alles in nauw overleg met de commissieleden.

 

Eindproduct

Voor de inrichting van de benedenzaal van het voormalige raadhuis zijn zeven groot formaat panelen met afbeelding en tekst exact op maat van de ruimte gemaakt.

Voor de inrichting van de bovenzaal is in overleg met de commissie besloten een sterk  uitvergroot beeld te maken van een schilderij uit 1649 van de Sint Odulphuskerk te Assendelft.

Het schilderij van Pieter Janz. Saenredam dat in werkelijkheid maar

50x75 cm is, hebben we uitvergroot naar 350x525 cm en in perspectief doorgetrokken over de vloer om een zo realistisch beeld te geven van de ruimte. Zelfs de kroonluchter in de ruimte komt in perspectief uit in het schilderij. Dit alles sluit volledig aan bij de regels van het perspectief tekenen van Pieter Janz. Saenredam zoals hij die toepaste.